Cartea ALIMENTATIA INTRE SANATATE SI BOALA

Prefata

Aceasta carte va ofera tot ceea ce nu va poate oferi o pastila de slabit – este o maxima a autorului pe care am remarcat-o dintr-o prima privire. Intr-adevar, doctorul Dorin Maries prezinta o lucrare care surprinde placut cititorul prin limpezimea cu care abordeaza un subiect de sanatate publica extrem de controversat si anume cel al alimentatiei rationale. Autorul are o experienta medicala de 28 de ani, din care 20 de ani ca medic primar in Sanatate Publica si, dupa cum a spus Ovidiu – „Intelepciunea vine odata cu varsta”.

Acum este la moda ca lumea sa manance bine si sa slabeasca fara sa faca efort! Insa acesta moda are un risc real: statisticile ne arata ca in SUA si in Europa de Vest 500.000 de oameni decedeaza anual din cauza unor tulburari provocate de hiperalimentatie si obezitate. Iata deci ca alimentatia este intr-adevar o problema de viata si de moarte!
S-au scris foarte multe lucruri bune si rele pe tema curelor de slabire, in incercarea de a se gasi modalitatea cea mai buna de a slabi. O strategie deosebita promoveaza in prezent slabirea rapida, insa nu in mod presant, de urgenta, cum ne indeamna unele reclame sau „organizatii”.
Foarte bine apreciaza autorul rasul ca fiind „cel mai simplu mijloc de a masura buna dispozitie!” Rasul, mai exact glumele sau pildele hazlii pot fi intotdeauna o modalitate de expresie care faciliteaza asimilarea informatiilor in educatia pentru sanatate.
Cele doua „maxime” impotriva obezitatii sunt efortul fizic si fructele. Daca acestea se asociaza cu o alimentatie rationala, dau orgnismului o vitalitate de exceptie.
In concluzie, aceasta carte – „Alimentatia intre sanatate si boala” – este rezultatul experientei autorului in domeniul alimentatiei si a efortului pe care l-a depus de-a lungul a peste 10 ani de lupta impotriva obezitatii, o scriere pe care orice om o va aprecia, un volum de exceptie!

Prof. Univ. Dr. Liviu Vulcu

Membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale
Cercetator Stiintific Principal gr.I
Medic primar Sanatate Publica